L'Ajuntament de Montesquiu vol emetre el seu posicionament amb l'objectiu de clarificar els dubtes que s'hagin pogut generar i evitar confondre a la població en relació al camp de futbol i la construcció de la nova zona escolar.
1. Montesquiu és un municipi que té unes limitacions importants que cal tenir en compte: no disposa d'espai per on créixer, amb més de la meitat del poble en zona inundable i amb uns recursos econòmics limitats.
2. Fa 20 anys, com a la resta de municipis, Montesquiu va patir la bombolla immobiliària provocant un augment significatiu del parc d'habitatge. Aquest fet va propiciar l'arribada de nous veïns i veïnes al poble i per tant, es va augmentar el padró municipal.
3. Com a conseqüència de l'augment de la població molts dels equipaments essencials que havia de tenir el municipi van quedar petits i ara necessiten una ampliació urgent que doni resposta a la nova realitat demogràfica del municipi. Aquesta situació implica una responsabilitat ineludible que ha d'assumir l'Ajuntament de Montesquiu. Els equipaments que més necessiten aquesta ampliació són els dos centres educatius del municipi; l'Escola El Rocal i la Llar d'Infants els Putxinel·lis.
4. El fet de no ampliar els centres educatius implica no donar resposta a la situació de precarietat que viu l'alumnat d'aquests centres pel que fa a infraestructures. La llar d'infants porta més de 20 anys en un barracó prefabricat i les 15 places que actualment s'ofereixen no cobreixen la demanda; fet que implica que diverses famílies del municipi hagin hagut de portar els seus fills i filles a poblacions veïnes. L'Escola El Rocal necessita una ampliació urgent, ja que havia estat dissenyada per 40 alumnes i actualment n'hi ha més de 120 havent de fer classe al passadís i de renunciar a espais comuns com la biblioteca, el laboratori, la sala polivalent, etc.
5. Les dues escoles estan ubicades dins de la zona inundable de flux preferent del riu Ter, implicant un perill d’inundació que l’Ajuntament no pot assumir. És en l’exercici de la responsabilitat institucional que es prioritza la seguretat de l’alumnat, del personal docent i de les pròpies instal·lacions escolars; que en el cas de ser malmeses per una pujada sobtada del riu Ter, implicaria una reubicació de tot l'alumnat en altres municipis del nostre entorn. El risc que hi ha que en algun moment hi pugui haver un desbordament del riu és real. Només cal que ens fixem amb les conseqüències de les inundacions que està patint la gent del País Valencià aquests dies (pèrdues materials, pèrdua de vides humanes i moltes persones desaparegudes).
6. La Generalitat de Catalunya no permet a l'Ajuntament mantenir la zona escolar en zona inundable i l'ACA prohibeix explícitament els usos educatius en aquesta zona; no autoritzant cap ampliació ni cap nova construcció en cap espai que tingui aquesta consideració.
7. El Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya va exigir a l'Ajuntament de Montesquiu la cessió d'un solar fora de la zona inundable per construir-hi una nova escola.
8. L'Ajuntament de Montesquiu va estudiar durant la legislatura passada diverses alternatives i juntament amb el Departament d’Educació es va determinar que l'únic terreny viable urbanísticament i econòmicament on construir-la era on hi ha ara el camp de futbol municipal.
9. El programa electoral del grup Som Montesquiu-Amunt contemplava la ubicació de la nova zona escolar on hi ha actualment el camp de futbol i la construcció d'un nou camp de futbol en un altre solar del municipi. Aquesta candidatura va rebre el suport de la majoria de la població obtenint la majoria absoluta amb 6 dels 9 regidors presents al consistori.
10. El Pla d'Actuació Municipal (PAM), aprovat pel ple durant aquesta legislatura, recull aquesta proposta que és amb la que l'equip de govern està treballant.
11. L'Ajuntament de Montesquiu sempre ha sigut transparent publicant la informació relativa als passos que està fent en relació amb la nova construcció dels centres escolars i del futur del camp de futbol municipal.
12. L'Ajuntament de Montesquiu ha manifestat sempre la voluntat de donar resposta a les necessitats mostrades, tant de la comunitat educativa (Equip Directiu, mestres i AFA de l'Escola El Rocal, i educadores i AMPA de la Llar d'Infants Els Putxinel.lis) com de la Junta Directiva del Club Esportiu Montesquiu; i és en aquesta direcció que s'estan prenent totes les decisions.
13. L'Ajuntament de Montesquiu no ha deixat de treballar mai per oferir un nou camp de futbol al poble i evitar perdre unes instal·lacions esportives que enriqueixen el mateix municipi.
14. Amb l'objectiu de construir un nou camp de futbol, l'Ajuntament va demanar un projecte i estudi de viabilitat a la Diputació de Barcelona per fer un nou camp de futbol. Aquesta proposta que conté plànols detallats i pressupost no és viable econòmicament ja que té un cost de més de 4 milions d'euros i l'Àrea d'Esports de la Diputació de Barcelona va comunicar a l'Ajuntament que no en finançaria el projecte. És evident que una despesa d'aquesta magnitud no pot ser assumida per un municipi com Montesquiu.
15. L'Ajuntament està treballant i té damunt la taula altres propostes per construir un nou camp de futbol de gespa natural que puguin ser viables econòmicament i que no suposin un augment d'impostos i tributs a la població per poder-lo finançar. Actualment es disposa de diferents pressupostos relacionats amb les obres que s’haurien d’executar i s'està treballant amb els possibles emplaçaments.
16. L'Ajuntament de Montesquiu ha mantingut contacte i establert reunions amb membres de la Junta del Club Esportiu Montesquiu i mai han manifestat una negativa a marxar del camp. La Junta és coneixedora de la situació, dels passos que l'Ajuntament ha fet en relació a la construcció dels centres educatius, de la complexitat de la situació, de la necessitat de coordinació i del suport que rebrien per part de l'Ajuntament.
17. Malgrat la inexistència de cap línia de subvenció, l'Ajuntament té previst incloure una partida pressupostària en el pressupost 2025 per poder executar les obres de construcció d'un nou camp de futbol abans que comenci la construcció dels dos centres escolars.
18. En el cas que el Club Esportiu Montesquiu hagués de jugar temporalment a un altre camp de la comarca, l'Ajuntament es compromet a paliar els efectes negatius que aquesta situació pogués causar a l'entitat; com per exemple assumir les despeses de lloguer d'un altre camp o establir una compensació econòmica pels ingressos no generats durant els dies de partit.
19. A dia d'avui no sabem quan s'iniciaran les obres de construcció dels dos centres educatius ja que s'està pendent de la resolució favorable de les subvencions demanades per aquest objectiu.
20. Som conscients que serà molt difícil poder fer coincidir l'execució dels tres projectes al mateix temps, fet que implicarà que tots els agents afectats hagin de fer un exercici important d'empatia, flexibilització i coordinació.
21. Des de l'Ajuntament celebrem que el teixit associatiu del municipi impulsi iniciatives populars que promoguin la participació de la població en els afers públics; com per exemple promoure una recollida de signatures, però recordem que qualsevol iniciativa d'aquest tipus està reglada, regulada i requereix que es compleixi un procediment garantista perquè una vegada recollides les signatures es puguin validar a través del padró i hi hagi la certesa que totes les persones signants hagin tingut accés a tota la informació.
22. Celebrem que el Club Esportiu Montesquiu es mostri públicament a favor de la construcció dels dos centres escolars i a la vegada reclamin legítimament un espai on realitzar la seva pràctica esportiva. Aquest posicionament és exactament el mateix que el de l'Ajuntament de Montesquiu i pel qual des de l'inici de la legislatura s’està treballant.
A partir dels fets objectius descrits anteriorment, des de l'Ajuntament de Montesquiu demanem paciència, confiança i que tothom prengui consciència de la dificultat del repte actual. L'objectiu és no deixar a ningú enrere. Considerem que aquesta proposta és l'única que podrà solucionar totes les mancances del futur i permetrà que tots els col·lectius afectats s'hi sentin representats. Nosaltres persistirem amb els objectius que ens vam marcar perquè creiem que són els que responen millor als interessos generals del municipi i perquè considerem que són compartits amb el Club Esportiu Montesquiu, l'Escola el Rocal, la Llar d'Infants Els Putxinel.lis i les associacions de famílies del municipi. Per tant, estenem novament la mà a tots els actors implicats perquè se sumin al projecte i en puguem compartir un resultat positiu.
L'equip de govern comparteix, és sensible i conscient del que representa i ha representat aquest camp de futbol en la història i memòria col·lectiva del poble; i precisament és en base a aquest reconeixement, que l’Ajuntament implementa polítiques per donar resposta a les noves problemàtiques que es plantegen i que alhora han de ser una oportunitat per trobar solucions satisfactòries per totes les parts. El poble de Montesquiu ha de poder gaudir d’uns centres escolars segurs i de primer nivell, i alhora disposar d’un camp de futbol nou on poder-hi desenvolupar activitat esportiva.
Moltes gràcies a tothom. Equip de govern Ajuntament de Montesquiu