L’esdeveniment històric que es commemora és una de les matances més oblidades de la guerra de Successió (1702-1714), ja que molts llibres d’història no en parlen. Tothom coneix la guerra de Successió en relació amb la derrota dels austriacistes l’11 de setembre de 1714 i, en conseqüència, la pèrdua de totes les llibertats catalanes per la victòria concloent de Felip V de Borbó. En canvi, els Fets que van passar a la comarca d’Osona uns quants mesos abans del final de la guerra, són més desconeguts.
El 20 de març de 1714 les tropes austriacistes del marquès de Poal, baixant de Ripoll, quan es dirigien cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic, a l’alçada de Montesquiu, van decidir atacar una divisió de 1500 homes de l’exèrcit borbònic que havia sortit de Vic, fent que aquestes es retiressin en desbandada a l’altre banda del riu de Montesquiu, amb tanta precipitació que hi va haver baixes. Finalment aquesta batalla, que va durar dos dies, no va poder ser guanyada pels catalans, però va ser meritosa en ocasionar moltes baixes a l’enemic borbònic.
En aquesta batalla, els catalans defensàvem els nostres drets nacionals, privilegis i constitucions. Aquells homes i dones valerosos que varen lluitar a la batalla no es van rendir, per no retre esclaus de la política absolutista que pretenia fer desaparèixer la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres tradicions i la nostra manera d’entendre la vida política.
Per això, per commemorar aquesta batalla de Montesquiu del 20 de març del 1714, es fa una recreació d’un mercat i campaments dels Miquelets a la Plaça Emili Juncadella, al matí. I a la tarda, es fa una desfilada amb estandards i Miquelets cap a dalt el Castell.
Als jardins del Castell de Montesquiu es fa una recreació o teatralització d’aquesta batalla , amb el setge que es va produir, amb fusellers i cavalleria fins a la batalla final i la capitulació, i la baixada des dels jardins del Castell de Montesquiu amb torxes i homenatge, amb actuació de castellers, bastonaires i coral.