Desenvolupament del projecte de prevenció de les violències masclistes a Montesquiu
En el marc de la subvenció rebuda per finançar les despeses derivades d’accions per a la prevenció de les violències masclistes de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament ha desenvolupat durant l’any 2023 fins el setembre de 2024 diverses accions encaminades a la prevenció de les violències masclistes dins el municipi.
El primer pas que va fer el consistori va ser adherir-se al protocol d’espai públic, d’oci i festiu lliure de violències d’Osona; al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i va elaborar un protocol local propi d’actuació davant les violències sexuals en espais públics de Montesquiu.
A més, s’ha demanat a través de les bases de la convocatòria de subvencions, que totes les entitats i associacions registrades dins el registre d’associacions del municipi que vulguin accedir a aquestes subvencions tenen l’obligació d’adherir-se al protocol local esmentat anteriorment.
En relació a conscienciació, sensibilització i prevenció de violències masclistes s’han dut a terme diverses actuacions:
- Es va instal·lar un punt lila-irisat durant la nit de dissabte de la Festa Major d’estiu. Aquest espai va desenvolupar tasques d’atenció i sensibilització en matèria d’agressions masclistes i LGBTIQA+fòbiques.
- S’ha instal·lat a l’entrada de l’Ajuntament una bústia lila-irisada com també una bústia virtual a la pàgina web municipal per recollir el testimoni i experiència de persones que han patit o pateixen violència masclista, discriminació, agressions o situacions de desigualtat.
- S’ha repartit a totes les bústies del poble un tríptic informatiu explicant les diverses accions que l’Ajuntament està desenvolupant en matèria de prevenció de violències masclistes.
- S’han dut a terme diverses formacions dirigides a diversos segments de la població amb l’objectiu de difondre i sensibilitzar sobre les violències masclistes. S’ha fet formació sobre la violència masclista en espais d’oci a la Comissió de Festes i al personal de l’ajuntament, tallers a l’espai jove tractant temes sobre la violència de gènere on els joves podrien obrir-se i resoldre els seus dubtes i una formació dirigida als comerciants del municipi i formació específica a l’alumnat de l’escola de primària.
- S’ha treballat amb els establiments comercials del municipi per establir un itinerari segur oferint formació als comerciants sobre com actuar en el cas que es trobin o detectin alguna situació de violència masclista.
- S’han senyalitzat tots els espais públics i comerços amb uns distintius d’espais segurs.
- S’ha pintat un mural a la zona escolar reivindicant la coeducació dins els centres educatius.
- S’ha fet una nova edició Història en veu de Dona, difonent la història de vida d’algunes de les dones que viuen a Montesquiu creant xarxa entre elles on es treballi l’empoderament, la sororitat i la resiliència.
- Es va realitzar un taller d’autodefensa feminista en motiu del 25N.
- A partir del mural pintat al Passeig del Ter contra les violències masclistes, s’ha elaborat una imatge corporativa que s’utilitza en diversos materials per fer-ne sensibilització.
- Des de l’Ajuntament s’han organitzat diverses activitats i s’han encarregat diverses pancartes per reivindicar el 25N Dia Internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, 8M Dia Internacional de les Dones, 17 de maig Dia Internacional contra la LGBTIQA+ i 28 de juny Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQA+.
- Des de la regidoria d’Igualtat i feminisme s’ha encarregat material divers de difusió que ha estat repartit entre les persones assistents als diferents actes: xapes, totebags, ampolles d’aigua, polseres, linyards, clauers, bolígrafs, etc...
- S’han encarregat samarretes identificatives a les persones que formen part de la Comissió de Festes i participen de l’organització de diferents esdeveniments al municipi on s’hi pot llegir “A Montesquiu la violència masclista no surt de festa”. De la mateixa manera es va encarregar serigrafiar els gots de la Festa Major on s’hi pot llegir “A Montesquiu viu la festa segura”.
- Es va repartir un pac menstrual a les noies de 4t d’ESO del municipi i durant la Diada de Sant Jordi es va repartir un exemplar del llibre el “Súperquadren d’educació sexual” de l’Anna Salvia a tot l’alumnat de 5è i 6è de primària de l’escola. A més es va regalar una caixa a l’escola, una altra a l’espai jove i una altra a l’espai familiar que combinava el pac menstrual amb els llibres “La regla mola”, “El semen mola” i el “Súperquadern d’educació sexual” de l’Anna Salvia per poder treballar continguts amb els infants, joves i famílies usuàries d’aquests espais.
L’objectiu d’aquesta regidoria és continuar fent accions encaminades a la prevenció de les violències masclistes fent difusió i sensibilització sobre aquest tema a tota la població proposant accions amb diferents formats que arribin al màxim de gent possible amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.