S'inicia la tramitació per declarar el centre obrer com a bé cultural d'interès local

Divendres, 1 d’abril de 2022

Des de l'Ajuntament de Montesquiu, s'ha sol·licitat al Consell Comarcal, la tramitació de l'edifici del Centre Obrer com a Bé Cultural d'Interès Local BCIL.

La tramitació permetrà catalogar l'edifici com el primer BCIL de Montesquiu, per poder-lo conservar i recuperar-ne el ús amb la sol·licitud de noves subvencions per la conservació de béns declarats d'interès local.

La tramitació s'ha dut a terme gràcies a l'informe històric realitzat pels dos membres que fan la tasca de recerca actualment a l'Arxiu Històric Municipal, en Lluís Ferrer i la Míriam Puertas.

Per apropar-vos al Centre i entendre una mica més la seva importància en el desenvolupament del nostre municipi, us deixem una mica d'història:

▪️ El Centre, és un edifici situat a la Plaça de la República.

▪️ A principis del s.XX, fruit de la transformació que va portar a la classe obrera a millorar les seves condicions de vida, trencant la concepció individualista del liberalisme burgès i apostant per una idea més de col·lectivitat, a molts pobles, viles i ciutats del país, els obrers van crear Ateneus Obrers on poder fer pintura, música, escultura i tenir accés a la literatura, al coneixement de les ciències, a la discussió, a l'intercanvi d'idees, etc. Fins aquell moment, de tot això només en gaudien les classes socials benestants o la burgesia.

▪️Montesquiu no va ser-ne l'excepció i el 25 de maig de 1900 es va constituir la Societat Centre Obrer Recreatiu de Montesquiu.

▪️Durant 20 anys, la Societat va desenvolupar les seves activitats culturals i d'oci en un edifici que tenia llogat, però l'any 1920 va ser desnonada.

▪️Va ser llavors quan Josep Genollà (referent sindicalista i de la lluita obrera a Montesquiu) va exposar a la Junta de la Societat la idea de construir un edifici en comptes de llogar-lo.

▪️La Societat va comprar 3 parcel·les on començar a construir el Centre Obrer Recreatiu de Montesquiu.

▪️L'edifici tenia 2 plantes; a la planta baixa hi havia la sala del teatre i a la primera, la cafeteria i el lloc d'esbarjo.

▪️Al seu interior, s'hi realitzaven obres de teatre, ball, cinema i altres activitats de forma regular, promocionant l'aparició de diferents grups teatrals al municipi.

▪️Juntament amb la Cooperativa l'Amistat, van ser els llocs principals de dinamització cultural entre les classes obreres durant la major part del segle XX.

▪️L'any 2001, l'Ajuntament de Montesquiu, va convertir la planta baixa del Centre Obrer Recreatiu de Montesquiu en un magatzem municipal i, a la primera planta, hi va ubicar l'Arxiu Històric Municipal i el Cercle de Documentació i Recerca Històrica de Montesquiu.
 

Darrera actualització: 1.04.2022 | 09:54