L'Ajuntament de Montesquiu, el passat 3 de desembre de 2024, en la sessió del Ple ordinari municipal va aprovar pla moció presentada pel grup de Som Montesquiu, per visibilitzar el dol perinatal, gestacional i neonatal, i reclamar millores i més suport per les famílies que malauradament han patit la pèrdua d'un fill o filla.
La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de Som Montesquiu i Esquerra i el vot en contra del representant de Candidatura de Progrés.
MOCIÓ PER VISIBILITZAR EL DOL PERINATAL, GESTACIONAL I NEONATAL
El passat 15 d’octubre es va commemorar el dia del dol perinatal, gestacional i neonatal. Des de l’Ajuntament de Montesquiu es va organitzar un acte de recolliment i memòria cap als nadons que la vida se’ls va acabar massa d’hora. L’experiència de diferents professionals sanitaris i de testimonis directes que han patit el dolor i un procés de dol perinatal ens orienten sobre com podem ajudar en la seva visibilització.
Cada any moren 2000 nadons en període perinatal a l’Estat espanyol i hi ha uns 3500 embarassos de més de 15 setmanes que acaben per anomalies fetals greus incompatibles amb la vida.
Actualment no hi ha cap estratègia per la reducció de la taxa de mortalitat fetal ni un centre de treball dedicat a l’epidemiologia perinatal. Amb uns bons protocols i uns sistemes de classificació d’aquestes morts es podrien identificar les causes del 75% dels casos.
Avui volem donar visibilitat al dol perinatal, gestacional i neonatal. Aconseguir unes bones pràctiques sanitàries i el reconeixement legal d’aquests fills trencarien el silenci sobre aquests dols.
La mort d’un fill o filla durant l’embaràs o poc després és devastador i de les pitjors experiències que pot passar una família. Però encara és més difícil quan el silenci, amb l’absència dels fills i filles s’hi suma el silenci institucional o social. Un silenci que es comença a viure a casa, a la sala de parts, a la consulta mèdica o a les reunions de família i que es continua vivint dia a dia.
Molts centres mèdics s’esforcen per donar suport a les famílies davant aquestes situacions però aquest suport i formació del personal sanitari s’hauria d’estendre encara més. Les bones pràctiques reconegudes; com per exemple que la família pugui passar temps amb el nadó milloren el procés, així com proporcionar records o fotografies al pare, mare, parella, germans...
Les nostres lleis haurien de reflectir el que té valor i importància en la societat. L’Estat espanyol és un dels pocs estats de la UE on no existeix un registre en el qual es pugui inscriure amb noms i cognoms un nadó que mor durant el tercer trimestre de l’embaràs. Tampoc hi ha baixa laboral quan la gestació és inferior a 180 dies.
Mentre durant l’embaràs la societat celebra a les famílies com a pares i mares després de la mort d’un fill o filla, per desconeixement i error en l’abordatge, la mateixa societat desarticula a les famílies d’aquesta identitat i per tant se’ls exclou de la possibilitat de poder parlar obertament del que s’està vivint; fet que complica molt més el procés de dol.
Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Montesquiu acorda en ple prendre els següents acords per trencar aquest silenci en l’àmbit social, institucional i sanitari.
Per allò exposat, el Ple de la Corporació,
Per tot això, trenquem el silenci del dol perinatal, gestacional i neonatal.